Jure Knez – vodila uspešnega podjetnika

Jure Knez je en najuspešnejših slovenskih podjetnikov. Je večinski lastnik podjetja Dewesoft, lastnik podjetniškega pospeševalnika Katapult, kjer pomagajo podjetnikom na začetku njihove poslovne poti, bil je predsednik, sedaj pa je podpredsednik podjetniškega kluba SBC …

Jure Knez

»Vsak je svoje sreče kovač,« pravi. Zato je smiselno opazovati razmišljanja in vodila takega podjetnika, če želimo tudi sami posegati po poslovnih uspehih. Mnogo tega je zapisano v knjigi AKROBATI, avtorica Petra Škarja, ki je želela razumeti, kaj dela človeka tako uspešnega. Je to njegov pogled na svet, morda splet naključij in sreče, morda prava branža, je to natančno gospodarjenje s financami ali kaj povsem drugega?

Kdor je prebral knjigo, ugotovi, da je preplet mnogih reči. Kar posebej pooseblja Jureta Kneza je pa prav njegova izjemna dobrota pomagati drugim. V času krize kovida je brez razmisleka iskal načine, kako pomagati, da bi ta virus imel čimmanjše posledice na vse. Organizirali so dobrodelno akcijo »maske za vse«. Preko podjetniškega pospeševalnika Katapult mentorira mlade in jih spodbuja na njihovi poti. Dewesoft je odprl vrata in ponudil svoje stroje, prostore in naprave, da jih mladi lahko uporabljajo in ta lažje razvijajo svoja podjetja.

Opazna je tudi izjemna skrb za zaposlene. Pomembno je, da imajo kvalitetno hrano (zato so najeli vrhunskega kuharja in zgradili kuhinjo, da je hrana vsak dan topla in sveža), udobne pisarne, ves čas na voljo sveže sadje, udobne stole … Vsaka premišljena malenkost, da se zaposleni dobro počutijo.

Spodbuja ustvarjalnost. Kdorkoli ima kakšno idejo, jo z veseljem podpre. Ne zatira idej, četudi se mu morda zdijo nesmiselne. »A kdo sem jaz, da bi sodil,« pravi Jure Knez, »katera ideja je res dobra in katera ne.« Zato zaposlenim pušča veliko svobode in celo spodbuja ustvarjanje.

Potem pa je te njegov izjemen občutek za ljudi in komunikacijo. Ljudje se ob njem ne počutijo manjvredne, manj sposobne, manj pametne. Naj bo pred njem direktor podjetja, računovodkinja ali čistilka, vsakogar posluša z enako mero spoštovanja in iskrenega zanimanja, kakšne so njihove ideje in njihovi pogledi. Ob njem se nikdar ne počutiš manjvrednega, nikdar ne izkazuje kakršnokoli večvrednost. Uspehe ekipe predpiše drugim, ekipi, nikdar sebi.

Zato je ustvarjanje z njim – prijetno. Ljudje pa radi prihajajo na delovno mesto.

Več o tem, kdo je Jure Knez in kakšne vrednote ga gradijo, si lahko preberete tukaj: https://katapult.si/kdo-je-jure-knez/