Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen postavlja sodobno medicino pred enega od zahtevnejših izzivov, saj je o njej še mnogo neznanega. Poleg bolnika, bolezen prizadene tudi njegove bližnje in tako vpliva na kvaliteto življenja. Trenutno ni zdravila, ki bi bolezen pozdravilo, zato le ta zahteva celosten pristop k zdravljenju. Zmanjšanje simptomom bolezni lahko kljubujemo z  podporno terapijo, vključno s fizioterapijo ter delovno in govorno terapijo.

Razumevanje Alzheimerjeve bolezni

Alzheimerjeva bolezen je definirana kot najpogostejša oblika demence, ki povzroča upad kognitivnih funkcij, kot so spomin, razmišljanje, govorjenje in načrtovanje. Simptomi se postopoma poslabšujejo in lahko vodijo do izgube sposobnosti za samostojno življenje. Najpogostejši simptom je motnja spomina, ki se običajno začne z motnjami kratkoročnega spomina. Sčasoma se lahko pojavijo tudi spremembe razpoloženja, zmedenost, težave s hojo in govorom ter hujše motnje spomina.

Zdravljenje Alzheimerjeve bolezni

Trenutno ni zdravila, ki bi ozdravilo Alzheimerjevo bolezen, zato se medicina usmerja v upočasnitev napredovanja bolezni in lajšanje simptomov. Poleg zdravil, ki olajšajo simptome, so zelo priporočljive terapije, ki spodbujajo duševne sposobnosti bolnikov. Eden izmed inovativnih pristopov k zdravljenju Alzheimerjeve bolezni je transkranialna pulzna stimulacija (TPS®). Ta terapija temelji na akustičnih impulzih, ki spodbujajo možganske celice in olajšujejo regeneracijo možganov. TPS® je neboleč, varen in enostaven postopek, ki posamezniku lahko pomaga pri ohranjanju funkcionalnosti

Podpora Bližnjim

Alzheimerjeva bolezen predstavlja izziv, ki zahteva inovativne pristope k zdravljenju. Transkranialna pulzna stimulacija se izkazuje kot obetaven način za upočasnitev napredovanja bolezni, zato obstaja upanje, da bodo nadaljnje raziskave in razvoj, strmele do razvoja zdravila za popolno ozdravitev.

Zaradi narave bolezni je ključnega pomena, da se nudi podpora družinam in skrbnikom obolelih. Obolelim in njihovi bližnjim družinskim članom, se nudi podpora skozi izobraževanje o bolezni, svetovanje in praktično pomoč pri vsakodnevnih aktivnostih. Znanje in izkušnje sta ključnega pomena, za izboljšanje kakovosti življenja bolnikov in njihovih družin. Pomembno je tudi, da se kot družba zavzemamo za boljše razumevanje in večjo podporo v boju proti tej bolezni.