Bosna in Hercegovina – biser jugovzhodne Evrope, ki ga je vredno doživeti

Ena od prej nekoliko zapostavljenih, danes pa zagotovo ena od vzhajajočih evropskih turističnih zvezd je Bosna in Hercegovina. Država na Balkanskem polotoku ponuja ravno pravšnjo mešanico starega in novega in v njej bodo uživali tako tisti, ki želijo uživati v klasičnih turističnih avanturah (izleti, smučanje, nakupovanje, sproščanje v hotelih s čudovitimi razgledi) kot tisti, ki hodijo v druge države odkrivat njihovo bogato zgodovino.

Za nasvet glede tega, kaj vse ponuja Bosna in Hercegovina in katere njene dele si je še posebej dobro ogledati, se splača povprašati slovenskega popotnika, blogerja in podjetnika Tomaža Gorca. Bosna in Hercegovina ga je tako navdušila, da jo je, kot piše v svojih zapisih, obiskal že približno petdesetkrat in marsikdaj jo je na njihovo veliko navdušenje razkazal tudi svojim prijateljem.

Eden najlepših in posledično tudi najbolj obiskanih krajev, kar jih ponuja Bosna in Hercegovina, je Mostar, mesto, poimenovano po stražnih stolpih, ki stojita vsak na svojem koncu mostu, po katerem je Mostar najbolj znan. Na žalost ga turisti precej oblegajo, zato si je ob obisku včasih težko v miru ogledati vse, kar bi si želeli. V bližini Mostarja je tudi izvir reke Bune in samostan Tekija.

Bosna in Hercegovina je polna naravnih lepot, med najzanimivejšimi pa je Ramsko jezero, ki pravzaprav sploh ni naravno – je umetno jezero z mnogimi otoki in polotoki, čudovito modre barve, s stalno spreminjajočim se nivojem vode. Čeprav je od njega vsaj nekajkrat večje, nekoliko spominja na naše Bohinjsko jezero v tem, da ima na enem od svojih otočkov cerkvico in samostan.

Ramsko jezero je vmesna postaja med Mostarjem in Jahorino – priljubljeno zimsko destinacijo za smučarje, kjer pa je kaj početi tudi v toplejših mesecih. Ena od zanimivosti Jahorine je vojaški radar, ki ga je leta 1995 Nato uničil z bombami. Športnim navdušencem bo zanimiva bob steza, po kateri se lahko spustite v posebnem bobu. Še ena bob steza pa je na Trebeviću, a ta je zapuščena že vse od olimpijskih iger v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, za katere je bila pravzaprav postavljena. A ljubitelji adrenalina se lahko po njej vseeno spustijo s kolesom, mogoče pa jo je tudi prehoditi.

Bosna in Hercegovina ima bogato zgodovino. Prve omembe besedice Bosna segajo v deseto stoletje, od tedaj pa se je na tem ozemlju zgodilo marsikaj zanimivega. Pred nekaj več kot stoletjem, leta 2014, je Gavrilo Princip v Sarajevu ustrelil in ubil prestolonaslednika Franca Ferdinanda, kar je bil povod za začetek prve svetovne vojne. Leta 1943 je v Jajcu potekalo znamenito drugi zasedanje AVNOJa. Vso to zgodovino obeležujejo številni muzeji in razstave, ki obiskovalcu ponudijo še mnogo več od tega, kar smo se naučili v šoli oziroma kar lahko preberemo na svetovnem spletu.

bosna

Bosna in Hercegovina je odlična destinacija za tiste, ki so nekoliko na tesnem z denarjem, pa bi si vseeno radi ogledali eno izmed najlepših držav jugovzhodne Evrope. Cene so za približno polovico slovenskih, odlično kavo lahko na primer dobimo že za manj kot evro, tako da si lahko za relativno malo denarja privoščimo marsikaj. Seveda pa to zadnja leta velja le še v krajih, ki niso zelo turistično oblegani. V večjih, bolj poznanih mestih, kakršna sta Sarajevo in Mostar, so cene seveda primerne ogromnemu številu turistov, ki ju obiščejo vsako leto. Tudi sicer je Bosna in Hercegovina država, ki jo lahko še najbolje spoznamo, če obiščemo kraje, kjer ni veliko turizma. Poleg nizkih cen je razlog za to tudi, da ti kraji ponujajo bolj neokrnjeno podobo Bosne in Hercegovine kot večja mesta, ki so del svoje zgodovinske podobe žrtvovala za potrebe turističnega razvoja. Sicer pa so vsi kotički države vredni ogleda.