Hernija diska – poškodba medvretenčne ploščice

Poškodbi medvretenčne ploščice pravimo hernija diska, ki pogosto nastane zaradi prevelike obremenitve hrbtenice. Res, da je to  stanje, ki se lahko pojavi na katerem koli mestu vzdolž hrbtenice, vendar ima vročo točko prav v ledvenem delu, saj tam pride do največje obremenitve diskov. O herniji diskov si lahko bolj podrobno preberete na https://www.semos.si/hernija-diska-simptomi-zdravljenje/.

hernija diska

Hernija diska je pojav, ki je prisoten, ki se lahko dogodi vsakemu, ne glede na njihovo starost. Kar se tiče bolečin v križu, je hernija eden od, če ne celo najpogostejši vzrok med ljudmi starimi od 25 do 40 let. Bolečina je lahko pri tem zelo huda, vendar lahko pri ustrezni terapiji popolnoma izgine že čez nekaj tednov. Razlogi za nastanek so najpogosteje povezani z naravnimi, s starostjo povezanimi spremembami. To naredi diske manj prožne in tako bolj nagnjene k herniaciji. Hernija diska je lahko tudi posledica nenadnega giba, kot je na primer dvig težkega bremena, kateri preobremeni diske. Najpogostejši dejavniki, ki višajo tveganje hernije diska so:

  • prekomerna telesna teža
  • višina posameznika (višji posamezniki imajo večje tveganje)
  • dvigovanje težkih bremen z uporabo hrbtnih namesto nožnih mišic
  • izvajanje ponavljajočih aktivnosti katere bremenijo hrbtenico
  • prekomerno sedenje
  • kajenje

Simptomi hernije diska so povsem odvisni od tega kje se je ta zgodila in v kakšni meri. Če hernija diska ne pritiska na živec, potem je povsem možno, da pacient čuti le blago bolečino ali pa bolečine sploh ni. V primeru, da pa herniacija pritiska na živec, potem je lahko prisotna huda bolečina v hrbtu, mravljinčenje, otopelost ali šibkost mišic.

V primeru hujših simptomov, je obisk zdravnika priporočljiv. Ta vam bo po pregledu predpisal zdravljenje konservativne oblike s fizioterapijo in zdravili, kar običajno traja 6 tednov. Hernija diska naj bi v tem času izginila, vendar v primeru, da se to ne zgodi, je lahko po novi diagnostiki na vrsti operacija.