Krapolov in nasveti

Riba krap velja za eno lepših in pomembnejših sladkovodnih rib, ki jih ribiči lovijo. Zrastejo lahko do 120 cm, dosežejo maksimalno 40 kg in živijo do 80 let. Krapolov je v Sloveniji zelo priljubljen in obstajajo različne tehnike ali načini za njihov lov. Lahko uporabljate palico gruntarico, ki se jo uporablja za talni lov, pri kateri pa morate uporabljati lateks, ki je močnejši (vsaj o.30). Plovec za lov na krape je ponavadi z vabami, ki deluje na boilijev sistem. Krapolov je možen tudi na las, vendar se večinoma pri lovu s plovcem uporablja za vabo razno hrano, od koruze, kruha, črvov. Za najelegantnejši lov na krapa se uporablja palico match, laks, ki je debeline od 0,18-0,22 ter ustrezna predvrvica. Za krapolov je odvisna tudi globina vode pri lovu in razdalja za gramažo plovca. krapolov

Pri mirni gladini na stoječi vodi se uporablja fiksne plovce (2-10 gr), ko pa je vetrovno pa wagler (4-15gr). Za krapolov je nujno tudi uporabiti poseben trnek od številke 8-12. Odvisno je tudi kakšna je riba, ali je bolj uporna in gibljiva, takrat se priporoča večji trnek. Lahko pa je riba ni tako aktivna kot bi si želeli in se skriva, izberemo zato manjše trnke. Ponavadi za normalen krapolov ne uporabljamo večjih trnkov od številke 6-8. Nekateri ribiči pravijo, da je ključ do uspeha za uspešen krapolov dober sistem za merjenje globine. Obstajajo različni globinomeri, bolj znan v našem okolju je žabica. Pri merjenju globine je potrebno plovec dobro obtežiti, tako da vidimo iz vode samo anteno. Na trnek pritrdimo globinomer in nastavimo plovec na okoli meter globine našega lova. Potopljen plovec pomeni, da je voda globlja od pričakovanega metra in je potrebno prestaviti plovec za okoli pol metra višje po vrvici. To ponavljamo za krapolov toliko časa, dokler plovec ostane nepotopljen in vidimo iz vode samo anteno. Globinomer naj bi takrat dosegel dno in lahko premaknemo plovec nižje in ponovno vržemo. To ponavljamo, dokler se nam plovec ne začne potapljati do samega vrha antene in dobimo pravilno izmerjeno globino.