Kuhinja je srce vašega doma

Kljub temu, da je zaradi našega hitrega življenjskega sloga domače kosilo pogosto rezervirano le še za vikende in praznike, med tednom pa smo prisiljeni jesti v raznih gostilnah ter menzah, pa kuha za marsikoga še vedno predstavlja hobi, sprostitev ter zabavo. Čeprav je kuhinja pogosto najdražji prostor za opremiti v našem domu, je vseeno pomembno, da pri nakupu kuhinjskega pohištva ne skoparimo preveč, saj lahko to pomembno vpliva na naše počutje v kuhinji.

Pri nakupu je potrebno razmisliti o več stvareh. Prvi dejavnik je vsekakor prostor, v katerem bo kuhinja stala. Če je prostor manjši, se moramo ozirati predvsem na praktični vidik. Potrebujemo dovolj prostora za shranjevanje ter delovne površine, hkrati pa prostora ne smemo preveč »zabiti« z omarami, saj lahko v nasprotnem primeru dosežemo občutek utesnjenosti ter naredimo gibanje v prostoru težavno. V večjih prostorih imamo nekoliko več svobode in se lahko poigramo s postavitvijo, vključimo kuhinjski otok, kuhinjo naredimo bolj razgibano ter elegantno z uporabo nižjih visečih omaric itd.

Posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi barvam. Kljub temu, da je trend pri sodobnih kuhinjah vsekakor bela barva v visokem sijaju, je potrebno paziti, da prostor ne izpade kot »laboratorij«. To dosežemo tako, da kuhinjo poživimo z elementi v živih barvah oziroma z dodatki v topli barvi lesa. Prav tako je potrebno barvo kuhinje prilagoditi samemu prostoru. V temnejših in manjših prostorih so bolj dobrodošle svetle barve, ki prostor posvetlijo in optično povečajo, v večjih prostorih pa lahko monotonost razbijemo s pohištvom temnejših in bolj močnih barv.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti na prvotni namen kuhinje – to je udobno in hitro kuhanje. S pametno postavitvijo elementov ter uporabo dodatkov, kot so vgradi aparati, si lahko povečamo delovno površino, hkrati pa imamo vse, kar potrebujemo za kuho na dosegu roke. Priporoča se tudi uporaba predalnikov, saj lahko s tem dosežemo posodo ter ostale stvari z manj napora.