Kvalitetne in varne otroške posteljice

Pred nakupom otroške posteljice preverite, da slednja ustreza vsem standardom in da morebiti ni bila s strani Zveze potrošnikov umaknjena s prodajnih polic. V preteklosti smo videli že kar nekaj oglasov Zveze potrošnikov Slovenije, ki je potrošnike obveščala, da se določena otroška posteljica zaradi neustreznosti in nevarnosti za otrokovo zdravje umika iz prodajnih polic.

Slednje informacije so za kupce in lastnike tovrstnih posteljic pomembne, saj lahko še pravočasno ukrepajo in zahtevajo vračilo denarja. Zveza potrošnikov Slovenije tovrstne ukrepe izda le takrat, ko so razlogi za umik dovolj tehtni in trdni. Do tovrstnih težav lahko pride zaradi uvoza različnih izdelkov iz tujine, pri čemer neodvisne organizacije ne morejo nenehno spremljati njihove kakovosti. Naloga prodajalca je, da jamči za svoj izdelek in da zagotavlja, da je izdelek varen za uporabo in otrokovo zdravje.

otroške posteljice

Žal pa podjetja v želji po boljšem zaslužku pogosto uvozijo tudi izdelke, ki ne ustrezajo vsem standardom in so lahko otrokom nevarni, bodisi zaradi vsebnosti kakšnih škodljivih snovi, ali zaradi napake v izdelavi ali česa drugega. Podjetja sama kupcev o vračilo ne morejo obvestiti, saj pri nakupu ne jemljejo podatkov kupca oziroma je kupec anonimni. In kaj se lahko zgodi, če posteljica ne ustreza standardom? Takšna posteljica je lahko za otroka smrtno nevarna, morebiti so letvice preveč narazen in se lahko otrok med spanjem zagozdi med dve letvici zaradi česar se lahko zaduši ali resno poškoduje.

Morebiti otroška posteljica vsebuje kakšne nevarne dele, kjer se lahko otrok piči ali poškoduje. Morebiti je posteljica prelahka in se lahko ob otrokovem skakanju in plezanju prevrne in s tem poškoduje otroka. Možnosti, zakaj neka otroška posteljica ni primerna je lahko veliko. V izogib morebitnim težavam vam svetujemo, da posteljico pred nakupom preverite na internetu in se pozanimate ali je določena posteljica varna. Vse otroške posteljice, ki pridejo na naše tržišče bi morale izpolnjevati standarde glede varnosti otroka med spanjem.