Kako pravilna ustna higiena vpliva na uspeh ortodontskega zdravljenja?

Ortodontsko zdravljenje je pomemben korak za otroke, ki imajo nepravilnosti v zobovju. Zdravljenje z zobnimi aparati, ki jih otrokom plača zdravstveno zavarovanje, pomaga pri poravnavi zob, izboljšanju ugriza in ustvarjanju lepega nasmeha. S tem ko je v Sloveniji omogočena brezplačna poravnava zob na stroške ZZZS pri otrocih, ki imajo vsaj srednje težko nepravilnost, smo v državi dosegli, da bo večina ljudi v odrasli dobi imela zagotovljen lep nasmeh.

Vendar pa je poleg nošenja zobnih aparatov pravilna ustna higiena ključnega pomena za uspeh ortodontskega zdravljenja. Poglejmo, kako pravilna ustna higiena vpliva na uspeh ortodontskega zdravljenja pri otrocih, tako fantih kot deklicah.

Ortodontsko zdravljenje

Pravilna ustna higiena je temelj zdravih zob in dlesni ter ključnega pomena za uspešno ortodontsko zdravljenje. Otroci, ki nosijo zobne aparate, so bolj nagnjeni k nabiranju hrane in oblog med zobmi in aparati. Če ustna higiena ni ustrezna, se lahko pojavijo težave, kot sta zobna gniloba ali vnetje dlesni. Lahko pride tudi do zabarvanja zob. Pravilno ščetkanje zob in čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ali medzobnimi ščetkicami je ključnega pomena za odstranjevanje hrane in oblog ter ohranjanje ustne higiene.

Fantje in deklice imajo enako odgovornost glede pravilne ustne higiene med ortodontskim zdravljenjem. Redno ščetkanje zob naj bo del njihove vsakodnevne rutine, najbolje dvakrat na dan. Uporaba zobne nitke ali medzobnih ščetk naj bo tudi del njihove ustne higiene, saj omogoča čiščenje med zobmi in okoli aparatov. Pomembno je, da otroci razumejo pravilno tehniko ščetkanja in čiščenja ter se tega držijo tudi med zdravljenjem.

Starši imajo pomembno vlogo pri spodbujanju pravilne ustne higiene pri otrocih, tako fantih kot deklicah. Lahko jih spodbujajo, da redno in pravilno čistijo zobe ter jih opominjajo na pomembnost čiščenja medzobnih prostorov. Prav tako je pomembno, da starši zagotovijo, da so otroci opremljeni s pravilnimi pripomočki za ustno higieno, kot so zobna ščetka z mehkimi ščetinami, zobna nitka, medzobne ščetke in ustna vodica. S tem bodo otroci bolje opremljeni za ohranjanje ustne higiene med ortodontskim zdravljenjem.

Poleg rednega čiščenja je pomembno tudi, da otroci sledijo prehranskim smernicam, ki jih predlaga ortodont. Omejitev uživanja sladkih in lepljivih živil ter trdih predmetov, kot so trdi bomboni ali oreščki, je ključna za preprečevanje poškodb zob in zobnih aparatov ter ohranjanje ustne higiene.