Otroška posteljica

Otroška posteljicaZibelko ali košek lahko nasledi otroška posteljica ali pa jo starši uporabljajo že od rojstva naprej. Narejena je navadno iz lesa, v različnih barvah in izvedbah, z različnimi funkcijami. V osnovi obstajata dve velikosti, in sicer 60×120 cm in 70×140 cm.

Pri novejših otroških posteljicah lahko ležišče, torej jogi, nastavljamo po višini in imamo od začetka novorojenčka čisto pri vrhu, kasneje pa spuščamo glede na potrebe in otrokove dinamične zmožnosti dvigovanja in sedenja.

Nekatere otroške posteljice lahko pristavimo kar k zakonski postelji tako da mamici ponoči ni treba vstajati, ampak otroka samo prenese k sebi. Nekatere imajo možnost, da lahko starši spustijo eno stranico in lahko otrok sam pride iz postelje,  ko je dovolj velik ali pa samo kako letvico ali dve, da otrok lahko skobaca ven. Obstaja tudi taka otroška posteljica, iz katere lahko nastane potem klasična, ampak manjša otroška postelja, ko na obeh straneh odvzamemo stranice in lahko služi otroku tudi do 7. leta, kot je to bilo včasih, čeprav se dandanes starši velikokrat že prej odločijo, da kupijo otroško ali mladinsko posteljo klasičnih dimenzij.

Stranice otroške posteljice lahko obdamo z obrobo, da zaščitimo otroka pred morebitnimi trki. V kompletu lahko kupimo tudi posteljnino, nekateri omogočajo tudi dokup baldahina, odeje in vzglavnika. Tako imajo starši lahko vse v stilu in izgleda čudovito. Na otroško posteljico lahko pritrdimo tudi vrtiljak, ki lahko predvaja nežno glasbo ali melodijo, ki uspava otroka in vrtenje igrač, ki zamotijo otroka, saj se z njimi pogovarja in kramlja.

Obstajajo tudi prenosljive otroške posteljice, ki jih uporabimo ko smo kje na poti in ni možnosti klasične otroške posteljice, na primer pri babicah in dedkih, nekateri starši pa jo uporabljajo tudi kot stajico, kamor posedijo čez dan otroka, da je varen, če morajo opraviti kaj nujnega in pač ne gre z otrokom. Tam jih varno počaka, seveda pa je varnost odvisna predvsem od tega, kakšno posteljic imamo in kako jo opremimo. Paziti moramo tudi na to, da omejitev postelje otrok ne prerase – če začne otrok plezati iz postelje, lahko pade in se poškoduje.