Prostata – ko majhna žleza postane težava

Moški del populacije se pogosto, zlasti v zrelejših letih, sooča s težavami s prostato. Prostata in z njo povezane težave lahko pomembno prispevajo h kakovosti življenja posameznika, pri čemer je pomembno izpostaviti, da je v primeru težav potrebno takoj poiskati tudi zdravniško pomoč.

Kaj sploh je prostata?

Prostata je del moških spolnih organov. Gre za žlezo, ki proizvaja tekočino, ki hrani in hkrati ščiti spermalne celice. Žleza se nahaja tik ob sečnem mehurju in v odraslosti tehta približno dvajset gramov. Po dopolnjenem 30. letu starosti se začne povečevati in do 70. leta starosti podvoji svojo težo (takrat torej tehta približno 40 gramov). Povečevanje prostate lahko, zaradi njene lege, vpliva na uriniranje pri moških. Ob tem je potrebno poudariti, da so spremembe v uriniranju lahko posledica povsem običajnih sprememb kot posledica staranja in ne nujno težav, ki bi bile povezane s prostato. So pa sicer težave s prostato zelo pogoste, zlasti pri moških po 50. letu starosti.

 

Prostata povzroča težave zlasti pri moških nad 50. let.

Prostata povzroča težave zlasti pri moških nad 50. let.

 

Simptomi težav na področju uriniranja

Težave s katerimi se soočajo moški vključujejo: pogostejšo potrebo po uriniranju v nočnem in dnevnem času; občutek nujnosti po uriniranju (ki se zgodi v trenutku, zato pogosto moški ne pridejo pravočasno do stranišča); težave na začetku uriniranja (počasen tok); uhajanje kapljic urina po zaključku uriniranja; občutek, da sečni mehur tudi takoj po uriniranju ni izpraznjen;  pomanjkanje sile urinskega toka, zato moški težko nadzoruje pot urina ter občutek, da je potrebno ponovno obiskati stranišče takoj oziroma zelo kmalu za tem, ko je oseba ravno opravila uriniranje.

Vsi ti simptomi ne pomenijo nujno težav s prostato, kljub temu priporočamo obisk zdravnika, če so težave pogoste in vplivajo na kakovost življenja. Obvezno pa je potrebno poiskati takojšnjo pomoč pri zdravniku, če: oseba ne more več urinirati; če se pri uriniranju pojavljajo bolečine; če je v urinu prisotna kri; če se iz penisa izločajo neznane oblike izločkov ali če oseba ni zmožna zadrževati urina.

Kakšne težave s prostato se lahko pojavijo?

Navedli smo že simptome, ki spremljajo moške ob težavah s prostato, prav tako smo omenila, da je prostata majhna žleza, ki pa se s starostjo povečuje. Tako lahko žleza oteče in se poveča ob stanjih kot so: povečanje prostate, vnetje prostate in pa ob pojavu raka prostate.

 

Težave s prostato pomembno vplivajo tudi na kakovost življenja posameznika.

Težave s prostato pomembno vplivajo tudi na kakovost življenja posameznika.

 

Vnetje prostate

Vnetje prostate običajno povzročajo bakterije, včasih pa je vzrok neznan. V primeru težav z bakterijami je potrebno zdravljenje z antibiotiki, pogosto pa je potrebo tudi bolnišnično zdravljenje (zlasti, če gre za kronično obolenje). Stanje vnetja prostate vključuje simptome kot so vročina, bolečine v spodnjem delu hrbtenice in dimljah ter urgentno in pogosto uriniranje.

Povečanje prostate

Žleza se s staranjem povečuje, kar je običajno in povsem normalno. Ob tem pa lahko vodi v težave pri uriniranju, saj lahko povečanje prostate, zaradi svoje lege, omejuje tok urina. Če pri tem povsem zaustavi tok, je potrebna uporaba katetra, s pomočjo katerega se izprazni sečni mehur osebe.

Kako si pri težavah z uriniranjem pomagamo sami?

Koraki, ki naj jih vključuje vaše vsakodnevno življenje in vam pomagajo na poti težav z uriniranjem vključujejo omejevanje vnosa kofeina (v kavi in sladkih napitkih) ter alkohola, spremembe na področju prehrane, ki naj vključujejo omejevanje vnosa procesirane hrane (zlasti predelanih ogljikovih hidratov), povečanje fizične aktivnosti ter izvajanje vaj, ki vam pomagajo pri krepitvi medeničnega dna in predela sečnega mehurja (o izvajanju vaj se prej posvetujte z zdravnikom).