Toplotne črpalke za sanitarno vodo, izkoriščanje danosti

Izkoriščanje danosti pomeni, da toplotne črpalke za sanitarno vodo koristno izrabijo to, kar je na voljo brezplačno.

Za prepoznavanje teh prednosti je velikokrat potreben miselni preskok osebe, ki se odloča za nakup oziroma ureditev stroškovno bolj učinkovitega zagotavljanja sanitarne vode. Uporabniki naprav, ki jih uporabljamo za ogrevanje sanitarne vode, smo navajen, da je za opravljanje dela potrebna določena energija. Pri ogrevanju prostorov ali sanitarne vode smo tako navajeni razmišljanja, da je potrebno v obeh primerih vodo segreti, ter jo preko napeljave dostaviti napravi za ogrevanje ali vodni pipi.

Takšno razmišljanje težko razume, da so okoli nas na voljo sodobne naprave, ki izkoriščajo naravne zakone. Vsi pa hkrati vemo, za proces prehoda iz toplega v hladno stanje. Toplejši medij ali stvar, se po naravnem zakonu brez dovajanja energije, ohladi na temperaturo okolice. Topla jed na krožniku se bo po določenem času ohladila na temperaturo okolice, enako velja za segreto vodo v posodi in številne podobne primere. Obraten princip delovanja imajo toplotne črpalke za sanitarno vodo, vse kar potrebujejo je električna energija, ki omogoča izvedbo procesa. Pri tem z ustrezno manjšim deležem energije zagotovijo ogrevanje sanitarne vode na želeno temperaturo. Za nakup toplotne črpalke kliknite tukaj.

toplotne črpalke

Ustrezni delež pomeni z drugo besedo različen delež oziroma nekatere toplotne črpalke za sanitarno vodo porabijo za delovanje več, druge pa manj električne energije. Razmerje oziroma večjo ali manjšo učinkovitost imamo označeno na številnih mestih, oznaka je standardizirana, kar pomeni, da so podatki vseh naprav med seboj primerljivi. Če je to za nas pomemben podatek pri odločitvi, preprosto zberemo podatke ter izberemo najboljšega. Najpogosteje tehnične podatke srečamo v reklamnem materialu, tehnični dokumentaciji naprave ali na napravi sami.

V vsakem primeru, pa je način ogrevanja sanitarne vode bistveno bolj ekonomičen, kot če bi jo ogrevali direktno preko grelnih naprav na električno energijo, z lesom, kurilnim oljem ali drugim energentom. Za svoje delovanje toplotne črpalke za sanitarno vodo potrebujejo le energijo, s katero poganjajo kompresor in ventilator. Najbolj nazorna je učinkovitost z omenjenimi napravami za ogrevanje sanitarne vode, ki delujejo na električno energijo. Ogrevalne naprave so na splošno znane, kot energijsko potratne. Pri tem je praktično vseeno, kaj z njimi segrevamo. Znane so naprave za ogrevanje vode, živil, prostorov in druge naprave. Za potrebe družinskih članov toplotne črpalke za sanitarno vodo potrebujejo toliko energije, kolikor jo potrebuje pečica štedilnika za eno uro segrevanja na temperaturo okrog dvesto stopinj Celzija.

Kar več kot očitno pomeni, da so toplotne črpalke za sanitarno vodo zelo učinkovite naprave.