Amortizerji

Amortizerji ali blažilniki med vožnjo blažijo vpliv na neravnem terenu oziroma na cesti in omogočajo, da se voznik in potniki dobro počutijo med vožnjo. Zaradi njih bomo veliko lažje prevozili luknje, grbine, vdolbine in ostale težavnosti pred nami. Amortizerji vrhunsko zadušijo močne sile terena, ki deluje na vaš avto ter ob enem še ohranja kabino stabilno. Brez njih bi vaš avto premetaval kakor, da je igrača. Seveda je to njihova naloga, da obdržijo avtomobil stabiliziran kolikor je le možno in, da prepreči v kolikor možne poškodbe. Več podatkov lahko dobite na spletni strani www.silux.si.

amortizerji

Med vožnjo zagotovo občutite kako se vaš avto “obnaša” in, ko začutite nemirno vožnjo so sigurno krivi obrabljeni amortizerji ali blažilniki in jih je potrebno zamenjati. Kadar se vam to zgodi jih morate zamenjati, ker se lahko zgodi, da se bo vaše podvozje obrabilo in prineslo veliko stroškov  česar pa zagotovo ne želite. Seveda pa z menjavo ne smemo odlašati, ker se zaradi močnih tresljajev deli podvozja obrabijo oziroma razmajejo, kar pa ni dobro za ohranitev avtomobila. Hkrati pa vožnja ni udobna, če jih ne zamenjate za nove.

Kadar menjate blažilnike ali amortizerji je najbolje, če zamenjate še zraven zamenjate vzmeti, če je potrebno pa še druge amortizacijske sistemske dele. Tako lahko poskrbimo, da bodo drugi deli v optimalnem stanju medtem, ko se boste peljali po makadamu, vdrtinah in grbinah. Čeprav imajo zelo dolgo življenjsko dobo je odvisno po kakšnem terenu se vozimo. Ko so amortizerji zamenjani je pametno pregledati tudi druge dele avtomobila. Saj ne želimo imeti še večje škode kolikor je že imamo. Vendar kakor že prej rečeno je važno pregledati tudi druge dele kot so recimo vzmeti, ki imajo pri blaženju tudi veliko vlogo. Kajti blažilniki ali amortizerji so velik del sistema, ki drži vaše vozilo pri normalni vožnji po makadamu.