Kakšna je pravična delitev premoženja ob ločitvi

Sporazumna delitev premoženja ob ločitvi je običajno zelo redka, zato je delitev premoženja ob ločitvi lahko stresno, saj se zakonca ne moreta sporazumeti, kdo je več vlagal, vzel kredit, vzgajal otroke in je kriv za razvezo. Vendar je treba ob prenehanju zakonske zveze razdeliti skupno premoženje na nek način. Tudi, če gre za sporazumno delitev premoženja ob ločitvi, ki se lahko uredi z notarskim zapisom, se priporoča poiskati nasvet izkušenega pravnika, ki bo, preden karkoli podpišete, preveril, ali je delitev pravična za oba partnerja oziroma, vedeti, kaj točno podpisuje in čemu se odpoveduje. Ugotovi, ali so bili pri delitvi upoštevani res vsi prispevki v skupno premoženje.

delitev premoženja ob ločitvi
Ko gre za delitev premoženja ob ločitvi, je pomoč pravnika zelo koristna. Pravnik vam lahko razjasni, kolikšen je delež skupnega premoženja, ki vam pripada. Veliko ljudi ne ve, kaj vse obsega skupno premoženje zakoncev in kako se deli, zelo pogosto ljudje ne poznamo vseh pravic, ki nam pripadajo. Če vzamemo kot primer to, da je imel eden od zakoncev v zakonski zvezi višjo plačo, nikakor ne pomeni, da mora ob ločitvi dobiti večji delež skupnega premoženja. Velja tudi prepričanje, da se premoženje vedno deli na pol, vendar je možna tudi drugačna delitev premoženja ob ločitvi, ki jo morda ne poznate.
Ko se ločujete, ne podpisujte nobenih dokumentov, ki vam jih ponudi bivši zakonec ali njegov odvetnik, če niste res prepričani, da je vsebina dogovora ustrezna za vas in vas ne bo oškodovala. Delitev premoženja ob ločitvi je velik zalogaj in je modro, da dokument, preden ga podpišete, prebere še pravnik, ki je specializiran za to področje. Zagotovo bo natančno preveril, ali boste s sporazumom prejeli res vse premoženje, ki vam po zakonu pripada. Da bo delitev premoženja pravična, mora biti delež, ki ga boste dobili, sorazmeren vašim dejanskim in dokazljivim prispevkom v skupno premoženje.