Kako izbrati prava prehranska dopolnila?

Uživate prehranska dopolnila? Pa veste zakaj jih uživate ali jih samo zato, ker ste slišali da je to dobro in ker jih uživa tudi vaš prijatelj? Pojem prehranska dopolnila je zelo obširen ampak nam že samo ime pove, da dopolnjujejo našo prehrano. Na spletni povezavi www.biokatka.si imate opisano vsako prehransko dopolnilo in tam ga lahko po potrebi tudi kupite. Mi pa si najprej poglejmo kaj sploh so prehranska dopolnila in ali jih zares potrebujete. Namreč škoda bi bilo da po nepotrebnem zapravljate denar, ker vam nekatera dopolnila ne naredijo nič koristi, običajno lahko samo več škode.

prehranska dopolnila

Torej prehranska dopolnila so koncentrirani vir posameznik ali kombiniranih hranil, ki jih najdemo v obliki praškov, kapsul ali tablet. Njihov namen je dopolnjevati prehrano in jo ne nadomeščati. Pri tem bodite zelo previdni, ni namreč dovolj da popijete napitek in mislite da je to enakovredno običajnemu obroku. Torej prehranska dopolnila so lahko makrohranila (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe), lahko pa so mikrohranila (vitamini in minerali). Oboje poznamo zelo dobro. Prva prehranska dopolnila po navadi uživajo športniki ali bolniki, da si dopolnijo običajno prehrano, medtem ko tista druga, ki vsebujejo vitamine in minerale pa uživa vsa populacija.

Zakaj pa bi sploh posegali po vitaminih in mineralih, kako veste da imate primanjkljaj? Če uživate raznovrstno prehrano in se izogibate škodljivim navadam kot so alkohol in kajenje, potem imate vsega dovolj. V takem primeru ne potrebujete dodatno vnašati vitamine in minerale, le če vam to naroči zdravnik. Nekateri uživajo vitamine, ker mislijo da je to zdravo in priporočljivo. Na primer vitamin C je zelo pogost. Ljudje ga uživajo, češ da bodo preprečili prehlad in podobno. Če boste dnevno zaužili vsaj eno veliko papriko ali pa dva do tri kivije in podobno imate dovolj vitamina C za ves dan. Na primer previsok vnos vitamina C, lahko na dolgi rok škodi vašemu želodcu in pa povzroči nastanek ledvičnih kamnov. Pri prehranskih dopolnilih velja rek – manj je več.