Kakšne učinke ima kava?

Kava, omamno dišeč napitek, ki nas prebudi in napolni z energijo. Vsi jo poznamo, skoraj vsi jo radi pijemo. Poznamo kar 60 različnih vrst kave, vendar sta pomembni le kava Arabica in Robusta. Robusto boste prepoznali po bolj močnem okusu. Ta dišeča kava je bila odkrita v Etiopiji, nato pa se je njena pridelava razširila praktično o celem svetu, tako da se nam ni treba bati, da bi ostali brez, vsaj trenutno. Veliko je govora o tej opojni substanci, koliko jo je priporočljivo spiti, kakšne učinke ima in ne boste verjeli, da še vedno prihaja do razkrižij in nasprotovanj, koliko skodelic dnevno naj bi bilo priporočljivo.

kava

Najbolj poznan učinek kave je delovanje kofeina. Namreč kofein nas prebudi in vsi poznamo občutek budnosti in osredotočenosti po kavi. To je glavni razlog, zakaj ljudje posegajo po njej. Veliko ljudi pije kavo zaradi dobrega okusa, takrat se velikokrat predlaga brezkofeinska kava, da ne bi predozirali z količino. Kava prav tako dvigne krvni tlak, za to morajo ljudje, ki imajo že tako ali tako težave z povišanim krvnim tlakom, paziti koliko skodelic spijejo. Oziroma pri njih se priporoča celo pitje brezkofeinske, ki tega učinka nima. Medtem ko ljudje, ki imajo nizek krvni pritisk, se kava zelo priporoča, saj le ta poskrbi za dvig pritiska.

Raziskovalci so ugotovili, da kava prav tako deluje na razpoloženje in vpliva na zmanjšanje depresije. Vendar ko se možgani navadijo na ta učinek, se sčasoma privadijo in učinka ni več. Prav zaradi tega učinka ugotavljajo, da je tudi neke vrste droga. Sigurno ste kdaj zjutraj, ko vam ne uspe spiti kavice slabe volje? Strokovnjaki pravijo da ravno zardi tega učinka odvisnosti. Kava ima še mnogo drugih pozitivnih učinkov, kot so pozitivno delovanje na prebavo – tisti ki so veliko zaprti, pravijo celo da dvigne libido. Vsekakor pa s tem ni za pretiravati in se priporočajo le dve do tri skodelice na dan.