V katerih primerih se izvaja kolonoskopija debelega črevesja?

Kolonoskopija je namenjena pregleda debelega črevesja, zajame pa lahko tudi del tankega črevesja. To se naredi tako, da specialist pregleda sluznico v črevesju.  Vse os kolonskopiji, postopku in stranskih učinkih, lahko preberete na tej pvoiezavi https://www.sanus-statera.com/kolonoskopija/. Dejansko je kolonoskopija izjemno priporočljiva, če se pojavi krvavitev iz debelega črevesja, ki jo opazite v blatu. tudi, če je človek slabokrven, zdravniki pa ne najdejo vzroka. Tudi. če se vam spremeni ritem pri odvajanju blata in se pojavijo bolečine v trebuhu. Priporoča se tudi pri nenadnem zaprtju ali pa driski, ki se včasih menja z zaprtostjo.

kolonoskopija

Tudi, če se vam po črevesju kar naprej nekaj pretaka, brbota, vas napenja, če zelo hujšate ali pa je večina sorodnikov imela raka kolonoskopija priporoča kot preventiva ki lahko zgodaj odkrije problem.  Da je poseg povsem varen in da je preiskava kar se da uspešna, je potrebno pred preiskavo povsem sprazniti črevesje. Sledite natančno navodilom, ki jih prejmete pred preiskavo. Na preiskavo se morate nekaj dni prej že pripraviti doma. Pri tem pa vam lahko pomagajo naravni preprati.

Če slučajno uporabljate določena zdravila, pa se je pred preiskavo dobro posvetovati še z vašim odsebnim zdravnikom, kateremu poveste, katere naravne preparate boste uporabili za čiščenje, da se ne stepejo z zdravili, ki jih jemljete, ker redčijo kri. To pomeni, da se morate posvetovati tudi glede zdravil prosi sladkorni bolezni ali če jemljete antibiotike.

Preiskava kolonoskopija se izvaja z upogljivim aparatom, ki se pomika skozi danko vse do konca debelega črevesja. Zdravnik bo pregledal tudi zadnji odsek tankega črevesja.  Včasih je preiskava malo boleča in kar neprijetna, vendar jo lajšajo tako, da iz črevesja iztiskajo zrak. Težje se izvaja ta preiskava pri tistih, ki imajo ginekološke težave ali so imeli operacijo trebuha. Skoraj pri vseh pacientih pa preiskava traja od 20 do 30 minut. Ko je kolonoskopija zaključena, pacient še eno uro paščiva, da se razplini in da gre ven iz njega zrak.