Otroški vozički za vaše otroke

Otroški vozički se razlikujejo glede na otrokovo starost. Kje so bistvene razlike na katere moramo biti pozorni pri nakupu otroškega vozička in starosti otroka.

Otrok v vozičku velikokrat zaspi. Predvsem kadar govorimo o otroku starem le nekaj mesecev, je ležanje v otroškem vozičku še kako pomembno. Otroški vozički morajo omogočati ležanje v vodoravnem položaju. Slednje je še kako pomembno pri novorojenčkih. Prav tako mora biti ležalna površina trda. Hrbtenica se v prvih mesecih otrokovega življenja šele utrjuje in nesmiselno bi bilo, da bi otroka silili, da bi sedel v položaju, kateri ni primeren za hrbtenico in otrokov razvoj. Ležanje je pomembno vse do tretjega meseca starosti, do tega obdobja otroci še ne morejo sami držati in dvigniti glavice, zato je pomembna tudi opora za slednjo. Večji kot je otrok, več časa bo preživel v sedečem položaju, a tudi tukaj je pomembno, da se lahko otrok pravilno sede in da ne trpi preveč hrbtenica. Za majhne dojenčke je najbolj priporočljiva lupinica ali košara, kasneje pa otroci uporabljajo predvsem športni del vozička.

Otroški vozičkiLupinica otroku nudi oporo za glavo, hkrati pa je otrok čvrsto pritrjen z varnostnimi pasovi. V košari ima otrok nekoliko več prostora. Varnostni pasovi so priporočljivi tudi v košari. Košara je nekoliko globlja in otroku nudi zavetrje, hkrati pa varnost, saj ne more pasti iz nje. Otroški vozički morajo razen udobnega ležanja omogočati tudi prijetno vožnjo, pri čemer morajo biti kolesa primerna podlagi, po kateri se voziček najpogosteje vozi. Če starši z otrokom veliko časa preživijo v naravi na gozdnih in poljskih poteh, je smiselno, da kupijo otroški voziček z velikimi kolesi, ki morajo omogočati lahkotno spreminjanje smeri. V mestih so priporočljivi otroški vozički z majhnimi kolesi, ki pa morajo prav tako biti gibljiva in vrtljiva v prav vse smeri, da omogočajo mamicam in očetom čim večjo mobilnost in lažjo zavijanje.

Otroški vozički morajo biti vsestranki, omogočati prijetno in udobno vožnjo, skrbeti za varnost, morajo biti funkcionalni, otroku omogočati čim kakovostnejše spoznavanje dogajanja v bližnji okolici, hkrati pa morajo biti lahki in preprosti za sestavljanje in zlaganje.