Pluta je zelo uporabna

Pluta je mnogo let nazaj, ko še ni bilo na voljo toliko različnih materialov in proizvodov za opremo notranjih prostorov, prav gotovo igrala veliko vlogo pri tem. Nekateri so se tako posluževali plute, oz. proizvodov na osnovi plute samo zato, ker enostavno pač druge izbire ni bilo. Nekateri pa so izbrali pluta proizvode zato, ker jim je bila pluta kot sama všeč, ali pa so jih prepričale mnoge pozitivne lastnosti, katere je pluta prinesla v njihove domove. Katerikoli že je bil razlog, so vsi uporabniki nato ugotovili, kako je pluta trpežna, če so jo uporabili kot talne obloge, ali če je bila pluta pri njih uporabljena kot stenske obloge.

Vsi so bili z obstojnostjo in funkcionalnostjo plute izredno zadovoljni in pluta sama jih je tako prepričala, da je bila pri njih tudi potem, ko so svoje domove prenavaljali, ali pa na novo gradili, pluta prva izbira. Pluta je namreč naraven material, ki se ga pridobiva iz skorje hrasta plutovca na način, da se samega drevesa ne poškoduje, ampak se mu zgolj olupi skorja, oz. lubje. Pluta je zelo dober toplotni in zvočni izolator, kar prav gotovo veliko pripomore k bolj udobnemu bivanju in tako tudi k manjših stroškom ogrevanja prostorov.

pluta

Seveda pa je sama pluta uporabna tudi na druge načine in ne samo kot talne obloge ali pa kot stenske obloge. Pluta se namreč kot t.i. industrijska pluta, lahko uporabi tudi za zvočne in toplotne izolacije zidov in tal in se je vgradi v tla, v stene, ali pa v strope. Poleg naštetega, pa je zahvaljujoč vse sodobnejši tehnologiji pluta tista, ki se jo lahko uporabi praktično povsod, npr. tudi za pohištvo. Danes lahko tako najdemo že mize iz plute, potem stole iz plute,…in pa da seveda ne pozabimo omeniti, da je pluta pomembna tudi pri proizvodnji plutastih zamaškov za steklenice.

Pluta je vsekakor mnogostransko uporabna in vse bolj pomembna surovina. To se zavedajo vsi tisti, ki že imajo pluto v svojih prostorih, kot tudi tisti, ki je še nimajo, ampak jih skrbi za našo naravo in okolje. Pluta je vsekakor material, z uporabo katerega bomo naredili veliko za našo naravo.