Zaposlitev

Ste tudi vi med tistimi, ki ste leto začeli z iskanjem dela in iščete novo zaposlitev? Mogoče ste v trenutni koronavirusni krizi ostali brez službe ali pa razmišljate o spremembi na svoji karierni poti. Verjetno se sprašujete, ali je zdaj sploh pravi čas za novo zaposlitev? Kdaj torej in kako poiskati ustrezno zaposlitev ter kako se prepričljivo predstaviti na zaposlitvenem razgovoru?zaposlitev-delo

Na splošno sicer velja, da je najboljši čas za iskanje nove zaposlitve zgodnja jesen oziroma mesec september, saj se po koncu poletnih dopustov podjetja vračajo v svoj običajni delovni pogon in pogosto se zgodi, da ob tem ugotovijo, da za nove začetke potrebujejo nov kader. Vendar novo zaposlitev lahko iščete tudi v tem zimskem času, saj smo ravno v obdobju po začetku novega leta, ko podjetja naredijo nove poslovne načrte in snujejo nove strategije pri poslovanju.

Na spletu je možno opaziti viden porast objav novih zaposlitev, kar ni presenetljivo, saj so v tem času tudi v preteklosti delodajalci potrebovali več delovne sile. Prek spletnih strani številnih oglaševalcev, ki objavljajo prosta delovna mesta, se lahko tudi prijavite na izbrano delovno mesto s spremnim pismom in dobro zasnovanim življenjepisom. Če je bila vaša prijava uspešna in so vas povabili na razgovor, ne pozabite ostati motivirani in se potruditi za učinkovito osebno predstavitev, tudi če si mogoče tega delovnega mesta ne želite preveč.

Da se vam nova zaposlitev ne bi po nepotrebnem izmuznila zaradi slabih priprav na zaposlitveni razgovor, morate znati svoje dozdajšnje izkušnje na ustrezen način predstaviti delodajalcu. Ko vas prosijo, da opišete sebe in svoje dozdajšnje delovne naloge, se potrudite tudi opisati svoje motive, zakaj ste to delo radi opravljali, kaj ste se pri tem naučili in kako vam uporabljeno znanje koristi tudi na drugih življenjskih področjih. Vendar ne dolgovezite. Bodite kratki in jedrnati, a konkretni in odločni. Tako si vas bodo zagotovo zapomnili.