Zimski čevlji in njihove dobre lastnosti

Lastnosti dobrih zimskih čevljev

Pri nakupu zimskih čevljev ni pametno varčevati. Kakovostni in zanesljivi čevlji se namreč v zahtevnih zimskih razmerah še kako izkažejo, zato je vsekakor smiselno investirati dovolj časa in pozornosti že pri izbiri pravega modela, nato pa ne sme biti škoda niti denarja, ki ga zahteva višja kakovost prilagojenih zimskih čevljev.

Pri izbiri zimskih čevljev moramo biti pozorni na nekatere ključne lastnosti, ki v končni fazi odločajo o tem, kako zadovoljni bomo ob uporabi.

Pripravljeni na sneg in led

Prva značilnost zimskih dni, ki nam pride na misel, je verjetno sneg. Če tega povežemo s čevlji, se morda spomnimo na neprijeten občutek, ko se začnejo zimski čevlji pri sprehodu po snegu močiti in prepuščati mrzlo vodo. Dobri zimski čevlji ne bodo dovolili takšnega razočaranja. Sodobni čevlji, namenjeni uporabi v snegu, so običajno opremljeni s kakovostnim vodoodbojnim materialom, ki povsem preprečuje vdor snega v notranjost. Večinoma gre za Gore-Tex membrano in podobne rešitve. Te so zelo učinkovite, predvsem za uporabnike, ki želijo zgolj uživati v sprehodu po nekaj centimetrih svežega snega ali pa bi se radi izognili nevšečnostim pri hoji po drugih zasneženih površinah.

Dobri zimski čevlji

Druga nevarnost, ki preži na obutev v zimskih dneh, pa je spolzka ledena podlaga. Pravzaprav tudi sneg pogosto povzroča veliko nevšečnosti za tiste, ki nimajo primerne obutve. Zimski čevlji so opremljeni s kakovostnim podplatom, ki zagotavlja optimalen oprijem v takšnih razmerah. Treba je omeniti, da še tako dober podplat iz gume ne bo povsem odpravil nevarnosti zdrsa na ledu – za to bi potrebovali kovinske dereze. Je pa vsekakor velika razlika med običajnimi čevlji z gladkim podplatom in zimskimi čevlji z bistveno bolj nazobčanim profilom.

Udobje v mrzlih dneh

V mrzlih dneh imajo zimski čevlji zelo zahtevno nalogo – zagotavljati morajo optimalno udobje, ki se nahaja v delikatnem razmerju med preveč mrzlim in preveč vročim okoljem. Čevelj mora namreč tudi v zimskem času dihati, saj učinkovito zračenje zagotavlja prijeten topel občutek. Čevlji, namenjeni le ohranjanju toplote, bodo že pri običajnem sprehodu hitro zakuhali, stopalo se bo začelo potiti in občutek ne bo nič kaj prijeten. Nasprotno pa bodo neprimerno zračeni čevlji preveč hladni, za nameček obstaja v tem primeru nevarnost prepuščanja vode. Le kakovostni zimski čevlji priznanih proizvajalcev zagotavljajo pravi kompromis za optimalno udobje.