Avtosedeži za varnost otrok

AvtosedežiOtroški sedeži v vozilu, ki so namenjeni varnemu in udobnemu prevozu otrok in dojenčkov v vozilu, se imenujejo avtosedeži. Po cestno prometnem zakonu izpred nekaj let, ki je na novo uredil pravila, standarde in omejitve, so se pojavile številne dileme med vsakdanjo prakso in predpisi po črki zakona.

Otroški avtosedeži so po pravilih cestnega prometa obvezni za vse otroke manjše od 150 cm. Med vožnjo v motornem vozilu mora biti otrok pred posledicami nesreče ali trka zavarovan z zadrževalnim sistemom.

Primeren in otroku ustrezen zadrževalni sistem otroškega avtosedeža, se deli v tri skupine. Določilo in predpis navaja, da je najprimernejša referenca za določitev ustreznosti otroku primernega zadrževalnega sistema njegova telesna masa. Za lažjo odločitev in orientacijo pri izbiri so otroški avtosedeža so le ti razdeljeni na tri glavne skupine. In  sicer skupina kamor sodijo lupinice, ki so namenjene najmlajšim potnikom, sledi skupina otroških avtosedežev, ter skupina tako imenovanih jahačev.

Dileme avtosedeži vsekakor prinašajo, največje dileme pri varnem nameščanju otroka in dojenčka je, ko otrok ali dojenček s svojimi fizičnimi karakteristikami kot so višina, teža, starost, presega široko množico populacijo njegovih karakteristik, po katerih je sedež, jahač ali lupinica narejena. Ena pomembnejših dilem je recimo glava otroka ali dojenčka, ki nima varne opore, ampak z presegajočo višino predstavlja nevarnost. V takem primeru je najbolje z otrokom oditi do otroške trgovine, kjer imajo na policah pisano ponudbo različnih avtosedežev za otroke in dojenčke različnih starostnih skupin in izbrati pravo. Izbrati pravilno pa pomeni, da otrok ali dojenček udobno sedi v avtosedežu, varnostni elementi kot so opora glave in podobno pa v polni meri aktivno varujejo potnika v primeru trka ali ostrejšega zaviranja. Praviloma je potem ko otrok preraste skupino vrstnikov ali že zaradi svojih fizioloških značilnostih presega široko množico vrstnikov, najbolje izbrati naslednjo velikostno skupino sedežev. Seveda pa je treba primernost najbolje preveriti z namestitvijo otroka v avtosedež.