Izlet v Sarajevo

Izlet v SarajevoPred časom je skupina prijateljev organizirala svoj izlet v Sarajevo. Siti poslušanja zgodbic o Sarajevu, olimpijskem mestu čevapčičev, dobrih zabav in nakupovanja, so se odločili, da končno doživijo ta edinstven utrip mesta. Izlet v Sarajevo jih je popeljal še skozi druga bosanska mesta. Sprehod po Bihaču in sprostitev ob dobri kavi, ti že ponudi, da začutiš utrip drugačnega načina življenja.

Naslednja točka ogleda je bil Drvar. V zgodovini je odigral eno ključnih vlog, da se zgodovina danes piše, tako kot se. Tam so obiskali muzej na prostem. Ko je enkrat organiziran izlet v Sarajevo, ne moreš mimo mesta Jajce. Mesto v katerem se je rodila Jugoslavija. Kraj, kjer se zlivata reki Vrbas in Pliva. Poleg svoje velike vloge, ki jo je odigralo v zgodovini, ponuja prečudovito naravo. Naslednja točka je Sarajevo, olimpijsko mesto. Izlet v Sarajevo nikoli ne mine brez izleta na Jahorino. Ta ponuja prečudovit pogled na pokrajino in na samo mesto. Še preden so zares začutili utrip Sarajeva so si ogledali bob stezo, ki je bila zgrajena leta 1984 za olimpijado in znameniti Tunel, ostanek zadnje vojne, ki je bil v obleganem mestu med vojno za domačine edina vez s svetom. Tu človek vsaj približno dobi občutek, kako je izgledalo Sarajevo med vojno.

Pravi izlet v Sarajevo pričara šele sprehod po Baščaršiji. Tudi tu si je potrebno ogledati znamenitosti (vodnjak, Begovo džamijo, večni ogenj,..), ker je to zgodovinska zapuščina, ki je od naše tako različna. Najboljši burek, čevapčiči, pivo in sploh najboljša hrana, vse to ponuja Baščaršija. Večerni in nočni utrip obiskovalci doživijo na Palah. Številni lokali in diskoteke, dobra glasba, prijazni ljudje. Tako bi lahko živel vsak dan. Vendar vsak izlet v Sarajevo se enkrat konča. Vendar, kdor je bil enkrat v Sarajevu, se bo še večkrat vračal in podoživljal neverjeten utrip tega mesta.