Kako izbrati prava očala?

Danes očala niso samo pripomoček za vid, ampak v prvi vrsti so zaščita in modni dodatek. Ker se zelo dobro zavedamo, da je pomembna zaščita pred UV svetlobo, očala kupujemo že zelo majhnim otrokom. Prav vse generacije nosijo očala, ker so ta nepogrešljiva pri športu, delu ali kot modni dodatek.  Ker  je namenov za uporabo očal res veliko, je tudi izbira velika. Preverite jo lahko na www.mojoptik.si/ocala/ocala.html. Poleg sončnih očal in očal z dioptrijo poznamo tudi skupino specialnih očal. Zaradi svojih posebnih lastnosti ali funkcij imajo svoj specialen namen uporabe.

Očala

Modna industrija vsako leto narekuje nove smernice pri obliki okvirjev, tako da smo lahko pri izbiri še kako v zadregi. Okvirji očal so izdelani iz različnih materialov, v vseh možnih barvah. Okvirji morajo biti udobni, poleg vsega pa služijo tudi kot modni dodatek k poslovnemu izgledu ali osebnemu stilu posameznika. Bistveno je, da najdemo obliko in material, ki nam zagotavlja lahkotnost pri nošenju. Različni tipi materialov za izdelavo okvirjev močno povečajo možnosti za popolnoma nov izgled. Zaradi tega je vedno dobrodošel nasvet strokovnjaka. Ko izbiramo očala, še posebej pa sončna očala, moramo biti pozorni na kakovost stekel.

Ker izpostavljenost sončnim žarkom lahko trajno poškoduje oči, je zelo pomembno kakšna sončna očala izberemo. Sončna očala moramo izbrati tako, da nas zaščitijo pred nevarno ultravijolično svetlobo (UV svetlobo), ki pa ni povezana z barvo ali močjo zatemnjenosti. Pri očalih, kjer so leče zatemnjene, nimajo pa ustrezne UV zaščite, lahko pride do hudih poškodb oči. Zelo pomembno je tudi, da oči  zaščitimo pri delu. Če so oči zaradi narave dela izpostavljene poškodbam, je nujno, da jih zaščitimo z zaščitnimi očali. Zaščitna očala nudijo zaščito oči pred trdimi delci, brizgi tekočin, škodljivimi žarki, udarci in visoko temperaturo, ki lahko oko poškodujejo. Raziskave so pokazale, da se kar 30 % vseh poškodb oči zgodi med delom zaradi neustrezne zaščite oči.