Pijte črni čaj

Črni čajVsi imamo radi čaj, še posebej v mrzlih dneh, da se z njim pogrejemo. Črni čaj so izumili pred 500 leti. Izvira iz Kitajske, veliko ga proizvedejo tudi v Indiji in Šri Lanki, kamor so ga prinesli britanski kolonizatorji v 19. stoletju. Manjše plantaže so še v  Keniji, Zimbabveju, Indoneziji, Nepalu, Iranu in Vietnamu. Črni čaj je sorta čaja, ki je bolj oksidirana kot zeleni ali beli čaj. Na splošno ima močnejši okus in vsebuje več kofeina kot čaji, ki so manj oksidirani. Za razliko od zelenih čajev, ki z leti izgubijo svoj okus, črni čaj ohranja svoj okus več let.

Črni čaj pridelujejo tako, da liste sušijo toliko časa, dokler ne ovenijo. Nato z valjanjem izločijo sokove. Liste ročno ali strojno zvijejo in jih pokrijejo z vlažno krpo, da pričnejo vreti oz. fermentirati. Fermentirajo ga pri temperaturi 27 °C, zaradi česar postane barva listov rjavkasta ali črna. Po tem se tudi spozna, ali so listi čaja dovolj fermentirani. Zavrele liste nato posušijo, da postanejo krhki in izločijo polomljene liste, prah in druge primesi.  Črni čaj lahko tudi aromatizirajo. Najbolj priljubljeni dodatki za aromatiziranje so bergamotovo olje, vanilija, mandelj, kokos in meta. Uživanje črnega čaja ima tudi veliko zdravilnih učinkov. Preprečuje prezgodnje staranje kože, odpravlja podočnjake in mozolje, napne ustnice, poudari pramene v laseh, odpravi slab vonj stopal, poviša krvni pretok, zmanjšuje raven hormona stresa v krvi in pozitivno vpliva na živčevje in možgane. Uporabimo ga tudi za pomirjanje bolečin zaradi sončnih opeklin in pikov žuželk.

Pri pripravi moramo uporabiti mrzlo vodo z nizko vsebnostjo rudnin. Vodo zavremo, na skodelico vode odmerimo zvrhano žličko črnega čaja.  Čaj pustimo v vodi tri do pet minut. Dlje časa se čajni lističi namakajo v vodi, močnejši je čaj. Po želji dodamo še mleko, limono ali tekočo smetano.

Pitje črnega čaja odsvetujemo nosečnicam in diabetikom. Na zgornji povezavi si oglejte ponudbo črnih čajev in preberete podrobnejša navodila za njihovo pripravo.