PILATES – ena od najstarejših oblik vadbe

Začetki pilates vadbe segajo v čas prve svetovne vojne, ko je njegov ustanovitelj, Hubertus Joseph, delal v internacijskem taborišču kot zdravstveni strežnik. Paciente je začel trenirati po svoji metodi in pri tem bil zelo uspešen, saj so si v zelo kratkem času izboljšali svoje stanje. Pri rehabilitaciji je uporabljal posteljne vzmeti, jermene, posteljne okvirje. Negibni in šibki pacienti so se lahko s pomočjo pripomočkov gibali in izvajali vaje s pomočjo upora. Joseph je sam izumljal naprave za izvajanje pilates treningov – te pripomočke je poimenoval »aparatus«. Šele kasneje je pričel razvijati sistem 34 originalnih vaj, ki jih izvajamo na blazini. Pridruži se nam na http://www.nezkakoritnik.si.

S pilates treningi poskrbimo za krepitev celega telesa – poudarek je predvsem na trupu, za fleksibilnost v sklepih – pomembno je da gib izvajamo v vsej amplitudi, ter za povezanost telesa in duha. Tako hkrati poskrbimo za gibčno, stabilno in močno telo. Joseph je velik poudarek namenjal dihanju, saj je oksigenacija krvi bistvena za ohranjanje zdrave energije. Filozofija Josepha Pilatesa je bila – da naj hodimo skozi življenje pokončno, s pravilno telesno držo in naj zadihamo s celim telesom.

pilates

Iz tega je zasnoval 8 pilates principov, katerih pomen je, da se pri vsaki izvedbi vaje prepletajo. Pri vsaki posamezni enoti pilates ure moramo upoštevati načelo KONCENTRACIJE, DIHANJA, KONTROLE, OSREDIŠČENJA, NATANČNOSTI, TEKOČEGA GIBANJA, IZOLACIJE ter REDNOSTI. Joseph je dejal, da se vsako gibanje začne v možganih in ga »iz glave« prenesemo v mišico. Kot sem že zgoraj omenila, je velik poudarek dejal na dihanje, ki naj bo usklajeno z gibanjem. Tako smo se že med vrsticami dotaknili naslednjega načela – kontrole. 😉 Dihanje je tudi novodobni izziv, saj večina ljudi diha preplitko in je naloga inštruktorjev, da dajemo velik poudarek na globoko, pravilno in kontrolirano dihanje. Središče vseh gibov je mišični steznik trupa ter vse pripadajoče mišice. Iz njega črpamo moč za izvajanje vseh gibov telesa, rok in nog. Da se ne izgubi poanta treninga mora biti vsaka vaja izvedena tudi natančno, gibanje naj poteka tekoče – da smo v t.i. »flowu«, in ta flow – pretočnost, si naj vsak posameznik prenese tudi v vsakdanje življenje. Tako bomo lažje premagovali ovire, ki nam pridejo naproti. Skozi redne pilates treninge izvajamo vaje, ki nas naučijo določeno mišico izolirati. Kar pomeni, da ozavestimo svoje telo, ga znamo poslušati, oz. kot bi se izrazili: »vemo kje imamo rit in kje glavo«.

Kaj pa pridobimo s pilates treningi?

  • Izboljšamo si telesno držo
  • Pomagamo si pri bolečinah v hrbtenici
  • Je kot osnova vsem športnim zvrstem
  • Izboljšamo si mentalno koncentracijo in odgovornost do telesa
  • Izboljšamo si ravnotežje in koordinacijo
  • Preprečimo oz. omilimo pojav inkontinence
  • Krepimo mišice – poudarek je na mišicah trupa in hrbta, vendar posledično tudi ostale