Beljakovine – zakaj so tako pomembne

BeljakovineBeljakovine so poglavitne za rast, so osnovni gradnik naših celic, bistvene so tudi za njihovo pravilno delovanje. Skratka, beljakovine so nujne za življenje.

Ste se kdaj vprašali, ali čez dan zaužijete dovolj beljakovin? Normalna količina je nekje 1,5 gramov na kilogram telesne teže na dan. S tem zagotovite pravilno rast in obnavljanje telesnih tkiv. Raziskave pravijo, da je za športnike minimalna količina, ki je potrebna za to, da telo normalno deluje, tudi do 2 grama na en kilogram telesne teže.  Če v telo ne vnesemo dovolj beljakovin ali pa so beljakovine, ki jih zaužijemo nekakovostne, potem se prične mišično tkivo razgrajevati. Naše telo v takem primeru deluje tako, da jemlje beljakovine iz dela, kjer jih je največ. Ko beljakovin ni več dovolj, so ogrožene  naše vitalne funkcije – imunska odpornost, energija.

Kot lahko vidimo, so beljakovine res pomembne za naše telo. Kar 15 odstotkov naše telesne mase predstavljajo beljakovine. Imamo jih predvsem v skeletnih mišicah, zato so pomembne za gibanje.

Poglejmo še, kaj se zgodi z beljakovinami, ki jih vnesemo v telo. Hrano bogato z beljakovinami pojemo, beljakovine se med prebavljanjem razgradijo v aminokisline, ki se absorbirajo v vitalne dele telesa. Te aminokisline nato ustvarjajo nove beljakovine. Zato, da vse poteka kot treba in da ne prekinemo tega kroga, je pomembno, da si zagotovimo pravo količino beljakovin.

Beljakovine se nahajajo v mnogih živilih, na primer v mesu, ribah, jajcih, mlečnih izdelkih, stročnicah, oreških, zelenjavi … Vegetarijanci, še posebej vegani, morate biti pozorni, da je vaša prehrana uravnotežena, da kombinirate beljakovine oziroma hrano iz različnih rastlinskih virov.

Če veste ali če imate občutek, da je v vaši hrani premalo beljakovin, raje pogosteje posegajte po nepredelani hrani ali pa se poslužujte raznih prehranskih dodatkov, s katerimi boste vašemu telesu priskrbeli zadosti beljakovin. Predvsem športniki morate poskrbeti za uravnoteženo prehrano, da zadostite potrebam vašega telesa. Zaradi vsega gibanja so za vas beljakovine zelo pomembne. Ravno tako druga hranila, kot so ogljikovi hidrati, vitamini, minerali, maščobe … Da bo vsega ravno prav, so za vas prehranska dopolnila lahko zelo koristna. Kar je pomembno, je, da naj ostnejo prehranska dopolnila res le dodatek k vašemu običajnemu prehranjevanju in ne nadomestilo tega.