Prioritete pri nakupu otroškega vozička

Otroška opremaPri nakupu otroških vozičkov se pojavlja veliko vprašanj, tako kot tudi pri nakupu druge opreme. Otroški vozički morda terjajo še nekaj več odgovorov, saj so bolj kompleksni kot na primer oblačila in hrana, kjer moramo paziti le na nekaj pomembnih informacij. Pri izbiri vozička je torej treba dobro premisliti in se pravilno odločiti, kar pa v današnjem času ni tako enostavno, kot se morda zdi. Pestra ponudba na trgu lahko prinese veliko zmedo, čeprav je široka izbira seveda dobrodošla. Za pravilno odločitev je treba postaviti prioritete, ki pa morajo biti plod temeljitega premisleka, ne pa zgolj intuicije ob vstopu v otroško trgovino.

Otroška oprema je vedno v prvi vrsti namenjena otroku, na kar starši včasih radi pozabijo. Tudi otroški vozički so takšni – namenjeni so otrokom, a pri izbiri starši pogosto bolj gledajo na svoje potrebe in želje. Ob temeljitem premisleku pa se bo izkazalo, da so najpomembnejše tiste lastnosti vozička, ki zagotavljajo največ prednosti za otroka. Na prvem mestu mora biti varnost, kar bodo izkušeni starši že dobro vedeli. Pri vozičkih, tako kot pri hrani, oblačilih, igračah in drugi opremi, je najpomembnejša varnost otroka. V konkretnem primeru to pomeni varnostne pasove ter zavore, preverimo pa tudi celotno konstrukcijo vozička. Nato pa poskrbimo, da je voziček kar se da udoben za otroka, saj je pravzaprav prav to glavna naloga takšnega vozila. V njem se bo vozil otrok, zato se mora ta počutiti udobno in prijetno. Ne samo, da bo tako vožnja bolj prijetna zanj, tudi starši se bodo lahko sprostili, namesto da bi morali poslušati jok in pripombe. Za maksimalno udobje otroka poskrbijo različne izvedbe vozičkov, v poštev pa moramo vzeti predvsem starost otroka. Če je ta dovolj star, ga vključimo v proces izbire pravega vozička, saj bo le on znal povedati, ali se v vozičku počuti prijetno.

Šele po tem, ko poskrbimo za nujnosti v zvezi z otrokom, pridejo na vrsto naše želje in potrebe. Tu imamo v mislih velikost in praktičnost vozička, barvo ogrodja in blaga, materiale in podobno. Seveda je tudi to pomembno, saj mora voziček čim bolj olajšati delo staršem, a ne na račun varnosti in udobja malčka. Prav tako na prvo mesto ne smemo postaviti cene – cenovni okvir določimo šele po tem, ko postavimo jasne zahteve glede pomembnejših lastnosti, pri katerih pač ne moremo sklepati kompromisov. Otrokovo udobje, zdravje in varnost gotovo cenite veliko bolj, kot pa nekaj deset evrov, ki bi jih privarčevali z nakupom cenejšega, a manj primernega otroškega vozička.