Kateri je najboljši vitamin D za vaše telo

Najboljši vitamin D prihaja iz sonca, kadar sonce je. Zanimivo je to, da najboljši vitamin D v človeku ostane še mesece če smo na soncu samo 10 minut in ga telo tudi proizvede samo, če ima pravo prehrano in pogoje. Gre za prohormon, ki ga telo pretvori v aktiven hormon ob določenih pogojih. Ta vitamin je topen v maščobi, zato maščobo potrebujemo ter se tudi priporočam, da se ga jemlje skupaj z maščobo, pa naj bodo to oreščki ali rastlinski jogurt na primer. Pridobimo ga torej lahko s pomočjo sonca, ker se tvori v koži ali pa s pomočjo hrane. Vendar je tak hormon še neaktiven in ga mor telo šele aktivirati, če ima pogoje, zato je dostikrat zdravljenje neuspešno, tudi če se ta vitamin jemlje, če nima pogojev za aktivacijo.

najboljši vitamin D

Šele, ko se najboljši vitamin D aktivira, lahko opravi funkcijo, ki jo ima v našem telesu. Za to pa potrebuje hidroksilacijo. Ko je aktiven, pa naj vas varuje pred tujki, ker zvišuje našo odpornost, ohranja zdrave kosti ter tudi zviša nivo testosterona. Če nam ta vitamin manjka, to za telo pomeni velik problem.

Dejansko je najboljši vitamin D možno pridobiti iz sonca tudi pozimi, vendar imamo v modernih časih težavo, ker smo preveč v zaprtih prostorih in na ta način težko pridobimo ta potrebni vitamin za naše zdravje. Zato ga je potrebno pridobiti iz pravilne prehrane, ki je najboljša rastlinskega izvora ali pa s pomočjo izvlečkov in dodatkov k prehrani v obliki kapsul ali kapljic, ki jih zaužijete skupaj z zdravo v vodi tipno maščobo, ki je izključni rastlinskega izvora.

Če le morete, pojdite večkrat na teden ali vsaj enkrat na teden ven po soncu in imejte odkrit obraz ter roke, da sonce lahko obsije nekaj kože. Dejansko je to najboljši vitamin D. Ne uporabljajte pa krem ali sončnih krem. Če se bojite opeklin, potem je dovolj, da ste na soncu nekaj minut.