Kaj mi prinaša nosečnost po tednih

Ste ugotovili pa, da po novem spadate v skupino nosečk? Čestitamo! Skupaj si poglejmo, kako poteka nosečnost po tednih. Nosečnost traja 40 tednov oziroma 280 dni. Trajanje nosečnosti računamo od prvega dne zadnje menstruacije ne glede na to, da do oploditve pride okrog 14 dne ciklusa. Glede na razvoj ploda, v nosečnosti opisujemo 3 trimestre. Prvi trimester traja do 13. tedna, drugi od 14. do 26. tedna, ter tretji od 27. do termina poroda. Nosečnost po tednih zelo podrobno spremlja ginekolog, prav tako pa vsaka nosečnica sama.

V prvem trimestru nosečnost po tednih ter razvoj ploda poteka od oplojene jajčne celice do fetusa, ki ima na koncu prvega trimestra že vse vitalne organe. Telo nosečnice se začne prilagajati na normalno stanje. Nosečnica je na začetku utrujena, opaža spremembe vonja, jo pogosto tišči na vodo, prsi so občutljive in boleče, razpoloženje spremenljivo.

Nosečnica v drugem trimestru pove svoji družini in prijateljem veselo novico. Nosečnost po tednih ter določene prve težave se umirjajo, slabosti običajno izginejo in začne se obdobje odličnega počutja in energije. Vaš fetus je postal plod in nosečnost po tednih prinaša razvoj otroka prinaša velike spremembe.

Začenja se zadnja faza in nosečnost po tednih prinaša naslednje spremembe, pogosto je boleča v križu zaradi dodatne teže, ko tudi zaradi pritiska glavice ploda na medenico. Medenične vezi se mehčajo, raztegujejo in počasi pripravljajo za porod. Pojavljajo se bolj pogosta otrdevanja trebuha, ki se ne smejo stopnjevati v rednih časovnih presledkih, ker lahko pripeljejo do zgodnjega poroda. Dojke so povečane, lahko se pojavi prvo mleko – kolostrum. Ponovno se pojavlja utrujenost in tiščanje na vodo zaradi pritiska ploda na sečni mehur. Lahko se pojavijo hemeroidi, razširjene vene na nogah in zunanjem spolovilu, pomanjkanje sape itn. Najpomembneje je, da je otrok že dovolj velik in razvit, da nosečnica lahko z njim komunicira. Na nežno trepljanje po trebuhu plod običajno odgovori z brcanjem.