Ograje

Ker se celo pomlad trudimo, da uredimo svoj vrt, je pametno, da ga zaščitimo pred vsiljivci, pa naj bo to lačna žival ali firbčen sosed. Vrtna ograja bo poskrbela za lep zaključek vrta in ga obenem zaščitila pred nezaželjenimi gosti. Ograje iz lesa so verjetno najboljša izbira, saj nam les daje občutek topline in domačnosti, hkrati pa nas navduši s svojim izgledom. Pri mizarstvu Hrovat se za vsako izdelavo ograje zelo potrudijo, na tej povezavi https://hrovat.net/izdelki/lesene-vrtne-ograje si lahko ogledate samo nekaj njihovih kreacij.

Lesena ograja mora biti izdelana iz kakovostnega lesa. Pri mizarstvu Hrovat uporabljajo samo les, ki je sušen v sušilnici in tako poskrbijo, da je les bolj odporen na neugodne vremenske razmere. Uporablja se predvsem les sibirskega macesna ali smrekov les treh različnih kvalitet. Pri njih pa boste našli tudi ograje iz eksotičnega lesa, kot naprimer cumaru, ipe lapacho in iroko.

Še najbolj pa se priporočajo ograje iz termično obdelanega lesa. Gre za postopek obdelave, s katerim lesu izboljšajo stabilnost in povečajo odpornost proti lesnim škodljivcem. Termo les, kot imenujemo les, ki je termično obdelan, se veliko manj krči in razteza. Zato se tak les zelo dobro obnese v hitrih spremembah zunanjih temperatur in različnih vremenskih razmerah. Termična obdelava poteka pri temperaturi od 160 – 260°C, od trajanja obdelave pa je odvisna končna barva lesa.

Z uporabo lesa, ki je sušen v sušilnici dosežemo, da so površine lesene ograje gladko obdelane, les pa je zaščiten proti neugodnim vremenskim razmeram, saj se na soncu in dežju manj razteza.

Najbolj kvalitetne ograje so iz sibirskega macesna. So dvojno brušene, s čimer se doseže, da se zaščita boljše oprime lesa, videz pa je lepši.

Ograje, ki so izdelane iz sibirskega macesna ne potrebujejo vzdrževanja. Lahko pa se zgodi, da z leti dobi les sivkast ton, predvsem, če je izpostavljen vlagi. Sivino lesa ne moremo popolnoma preprečiti, lahko pa proces upočasnimo z uporabo različnih olj z UV faktorjem.

Če želimo cenovno dostopnejšo ograjo, lahko izberemo smrekov les. Sicer je bolj občutljiv na vremenske razmere, a ga lahko primerno zaščitimo z impregnacijskim sredstvom in tako poskrbimo za boljšo obstojnost ograje.

Pri postavitvi vrtne ograje ne smemo pozabiti tudi na vrtna vrata. Pri mizarstvu Hrovat vam jih bodo izdelali po naročilu glede na to kako izgleda vaša ograja. Običajno so vrata izdelana s kovinsko konstrukcijo z vgrajeno kljuko ali pa samo z zatičem.

V slabih vremenskih razmerah, je najbolj izpostavljen zgornji del. Zaščitimo ga s pločevinastim odkapnikom, ki bo poskrbel za primerno odtekanje odvečne vode, ki se nabere ob dežju in snegu.

Z leseno vrtno ograjo pa se lahko zaščitimo tudi proti hrupu. Protihrupne ograje so izdelane iz izolacijskih panelov, ki so primerno debeli za absorbcijo hrupa. Paneli so oblečeni v les, da dajo bolj estetski videz.

Preden se odločimo, kakšno ograjo bomo imeli, moramo imeti postavljen temelj. Najbolje iz betona, da je ograja bolj stabilna. Na betonski temelj se pritrdi kovinski stebriček, lahko z razvojno palico, turbo vijaki ali zidanim vložkom. Tudi za to poskrbijo pri mizarstvu Hrovat. Na njihovi spletni strani si poglejte vse možne variante za izdelavo lesene vrtne ograje za vašo parcelo.