Ortodont in stroški

Zdravljenje zob ni poceni. To je dejstvo. Tudi pri ortodontih ni nič drugače. Na srečo je tako, da imajo otroci brezplačno zdravljenje z zobnim aparatom, če gre za srednje in težje nepravilnosti čeljusti ali zob. Po 16. letu je lahko precej drugače, saj zavarovalnica stroškov ortodontskega zdravljenja, razen v izjemnih primerih, ne povrne.

Ortodont cenik prilagaja stopnji nepravilnosti napake na zobovju, nekateri ortodonti pa imajo tudi precej razdelan cenik. V ceniku ortodonta boste našli naslednje postavke: kratek pregled, osnovna diagnostika z načrtom zdravljenja, analiza RTG posnetka, analiza tele rentgena, analiza CBCT slikanja, odtis in analiza modela zob, druge analize, priprava strokovnega obvestila oziroma potrdila o zdravljenju pri ortodontu, analiza stanja kot drugo mnenje, vestibularna ploščica, snemni aparat, funkcionalni aparat, Headgear, trainer, snemna opornica, športni ščitnik, lepljenje nosilcev, nesnemni zobni aparat, ortodontska terapija, kontrolni pregledi, retener, terapija s snemnimi folijami oziroma alignerji, obrazna maska, popravilo zobnega aparata in še druge postavke.

Ortodont cenik

Se strinjate, da je to kar veliko različnih postavk. Pogosto je obsežen tudi predračun pred pričetkom ortodontskega zdravljenja. Ortodonti v svojem ceniku ponujajo še nekatere druge storitve, ki niso neposredno povezane z ortodontskim zdravljenjem. Med te storitve sodijo čiščenje trdih zobnih oblog, peskanje zob in beljenje zob. S čiščenjem zobnega kamna se poskrbi za boljšo ustno higieno med zdravljenjem, z beljenjem zob pa vam po terapiji dokončno polepša nasmeh. Za beljenje zob je še posebej priporočljivo, da se izvaja samo pod strokovnim nadzorom zobozdravnika ali ortodonta.

Zaradi specifike cenika je vnaprej skoraj nemogoče natančno določiti ceno zdravljenja. Kljub temu večina pacientov najprej sprašuje po ceni. Ortodonti zato včasih predstavijo približno ceno zdravljenja s fiksnim aparatom, z zobnim aparatom s samo zaklepnimi nosilci in nevidnimi zobnimi aparati s snemnimi folijami. To so namreč tri skupine zobnih aparatov, ki jih ortodonti najpogosteje namestijo v sklopu samoplačniške ortodontije.

Končne cene zdravljenja so seveda potem odvisne od samega stanja zob oz. čeljusti in ocene časa, ki je potrebna za postavitev zob na pravo mesto. Okvirne cene za ortodontsko terapijo s fiksnim aparatom na eni čeljusti so od 1.500 – 2.000 evrov. Cene zdravljenja s samo zaklepnimi ali brezbarvnimi nosilci in prozornimi alignerji so še višje. V primerih, da namesti ortodont zobni aparat na obe čeljusti, je cena za eno čeljust nižja.

Zato je izbira ortodonta, ki ima svoj cenik prilagodljiv izredno pomembna. Pacientom z manjšimi nepravilnostmi, kar je pri odraslih pacientih večina, se tako zaračuna manj kot v primerih, kjer je dela več. Nam se to zdi zelo pošteno in zato priporočamo obisk portala eZobozdravnik, kjer poznajo takšne ortodonte.