Otroški avtosedeži skupine 0+

otroški avtosedežiV skupino 0+ spadajo otroški avtosedeži, ki so primerni za otroke od njihovega rojstva do prvega leta starosti.

Otroški avtosedeži v tej skupini so primerni za vse dojenčke, ki tehtajo od treh do trinajstih kilogramov in jih najpogosteje imenujemo kar jajček ali lupinica. Ime jajček ali lupinica so otroški avtosedeži dobili po svoji obliki. Otroški avtosedeži imenovani lupinice se neposredno pritrdijo na sedež z varnostnimi pasovi in jih je mogoče imeti tudi na sprednjem sovoznikovem sedežu. V kolikor otroški avtosedež namestimo na sprednji sovoznikov sedež, moramo poskrbeti, da predhodno izklopimo varnostno blazino, saj bi lahko slednja v primeru nesreče dojenčka resno poškodovala ali celo ogrozila njegovo življenje. Za nameščanje na sprednji sedež se pogosto odločajo mlade mamice, ki si želijo imeti svojega novorojenčka nenehno na očeh, hkrati pa je slednji način tudi veliko bolj priročen, saj mu lahko mamica med vožnjo ponudi igračko, otroci pa so velikokrat veliko bolj mirni, saj nenehno opazujejo starša in ne občutijo nobenega strahu. Otroški avtosedeži v obliki lupinice so priročni tudi z vidika funkcionalnosti in namembnosti, saj nam služijo ko voziček, hkrati pa tudi kot nekakšna košara za prenašanje otroka. Nekatere lupinice je mogoče namestiti tudi na voziček in tako starši ne potrebujejo v prvih mesecih košare. Lupinica mora biti vedno pravilno nameščena in pripeta z varnostnim pasom, prav tako pa je potrebno poskrbeti tudi za varnost otroka, ki se nahaja v sami blazinici. Preveriti je potrebno, da je njegova glavica pravilno fiksirana. Na tržišči lahko najdemo različne otroške avtosedeže, različnih proizvajalcev, ki se med seboj razlikujejo glede na uporabljene materiale, kvaliteto, glede na funkcionalnost in tudi glede na to, kakšno varnost omogočajo.

Avtosedeži se med seboj razlikujejo tudi glede na cenovni razred, najdemo lahko izredno ugodne otroške sedeže, ki so prav tako kvalitetni, kakor tisti, ki so nekoliko dražji. Razlikujejo pa se pogosto na področju dodatnih funkcij.