Sarma je jed balkanskih držav

V zimskem času je zelo priljubljeno kislo zelje. Kislo zelje lahko pripravimo na ogromno različnih načinov. Ampak v mesecu decembru, nekje okrog božiča in novega lata pa je zelo priljubljena sarma. Priljubljena jed, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. Da pa ne bo narobe, lahko pripravimo sarme v vseh mesecih, če nam ustreza čez celo leto. To ni jed, ki bi bila priljubljena povsod po svetu. Pravijo, da je to balkanska jed oziroma jed balkanskega naroda. V vsaki državi lahko rečemo jo pripravijo na drug način.

Lahko rečemo, da je sarma jed naše kulture, ampak si vsaka država razlaga to jed drugače. Pri nam je na mizi vse bolj v decembrskem času oziroma v zimskem. Beseda izhaja iz turščine, kar pomeni zavito. Prav tako se zato jed zelo razlikuje od države do države. Pri nam zamota v zeljnate liste, drugod pa v liste vinske trte. Lahko povem, da sem imela že to srečo, da sem poskusila sarmo v Romuniji, Turčiji ter seveda v Sloveniji. Moram povedati, da je povsod dobra, ampak se zelo razlikuje.

sarma

sarma

Pa se posvetimo naši slovenski sarmi. Sarma je jed iz kislega zelja. Receptov lahko ogromno najdemo na spletnih straneh, prav tako en prijeten recept najdete na spletni strani Nadlani.si. Mogoče kdo pomisli, da je sarmo težko pripraviti. Sarma se pri nam pripravi z mletim mesom in mnogi dodamo riž. Jaz vedno pravim, da je sarma najboljša drugi dan oziroma, ko se večkrat pogreje.

Sedaj je pravi čas, da skuhate sarme. Ni nujno, da pripravite slovensko sarmo, lahko poskusite tudi iz drugih držav. Vse recepte lahko najdemo danes na spletu, prav tako vse sestavine v trgovini. Če pa boste imeli kdaj možnost iti v drugo državo, kjer tudi pripravljajo sarme, ne pozabite jih naročiti. Meni so posebej bile všeč v Turčiji, ki so bile res nekaj posebnega in zavite v liste iz vinske trte.