Varčevanje z vodo

Varčevanje z vodoVoda je in bo vedno glavni vir življenja. Vsa živa bitja za obstoj potrebujejo vodo. Podatek da 70% površine zemlje pokriva voda drži, moramo se pa zavedati da samo 3% od tega predstavljajo sladko vodo. Vse ostalo predstavlja morja in oceane. To je zelo zgovoren podatek da je varčevanje z vodo izjemnega pomena. Zakaj in kako varčevati s to dobrino si preberite na http://www.nasveti.net/varcevanje-z-vodo. Obstajata dve zelo pomembna vzroka, zakaj je potrebno vse bolj varčevati s porabo vode.

Prvi je ekologija. Tu moramo vedeti, da toliko vode kot porabimo, jo tudi onesnažimo. Marsikdo je mnenja, da obstajajo razne čistilne naprave, ki vodo očistijo. Vse to je res vendar to predstavlja dodatno porabo energije ter obremenitev okolja. Vse večkrat se pojavljajo obdobja suše, ko začne vode primanjkovati, zato je varčevanje z vodo ključnega pomena. Poleg suše je tu še prevelika poraba vode, ki ponekod znižuje nivo podtalnice. To pomeni, da je poraba vode večja, kot jo ob deževju steče v podtalnico.

Drugi razlog pa je ekonomija. Z zmanjšanjem porabe vode v gospodinjstvih bomo mesečno privarčevali kakšen evro. Če pa pogledamo različne industrijske panoge, kmetijstvo ali transport, pa so privarčevani zneski bistveno večji.

Varčevanje z vodo ne predstavlja večjih težav, zato vam bomo predstavili le nekaj napotkov, s katerimi lahko zmanjšate porabo vode. Prvi način je zapiranje vode med umivanjem zob. V času umivanja zob lahko privarčujete tudi do 20l vode. Drugi način varčevanja je tuširanje namesto kopeli. Če je možno si omislite pomivalni stroj, ki v primerjavi z ročnim pomivanjem posode porabi do 4× manj vode. Redno preverjajte tudi vodovodno napeljavo po hiši. Za zalivanje in sanitarije uporabljajte deževnico. Vodo, ki ste jo porabili za umivanje sadja ali zelenjave nato porabite za zalivanje. V kolikor imate možnost prestrezite vodo kapnico iz strehe hiše za zalivanje vrta in rastlin.

Podali smo vam samo nekaj napotkov, kako lahko povečate varčevanje z vodo. Seveda je načinov še kar nekaj. Že če boste uporabljali samo nekatere izmed naštetih, je bojazen za pomanjkanje pitne vode manjša.