Kavni aparat – zakaj investirati vanj?

Kava. Pijača, ki jo bodisi ljubite bodisi sovražite. Sredine praktično ni. Pravi kavoljubi so za svojo dozo kofeina pripravljeni narediti veliko, ključno je, da je kava skuhana hitro in ima odličen okus. Kakšen je espresso kavni aparat, ki vas bo prepričal in je lahko odlično darilo za pravega ljubitelja oziroma ljubiteljico kave?

Kavni aparat

Zakaj je kavni aparat smiselna naložba?

Pravi kavoljubi se pogosto odpravijo na kavo v kavarno. Pri tem je ključno, da smo povsem realni – cena kave v gostinskih in turističnih obratih raste (podobno kot rastejo cene surovin). Če smo nekoč za kavo dali manj kot en evro, lahko o takih cenah samo še sanjamo. Dvig cen je v večini mest v času od uvedbe evra narasel za 50 odstotkov, ponekod še več. Kava tako postaja vse manj dostopna dobrina in razvada. Kavoljub, ki gre na kavo v gostinski obrat in jo plača po ceni 1,5 evra in to pot opravi vsak delovni dan, bo v povprečju za kavo porabil 30 evrov na mesec (upoštevali smo 20 delovnih dni na mesec). To pomeni minimalno 360 evrov na leto. Seveda ob predpostavki, da se njena cena ne bo dvignila in seveda, da v kavarni ob kavi ne naroči še rogljička. Saj veste, kako zelo zraven paše zraven. Pa tudi ob predpostavki, da kave ne plačate po višji ceni (predvsem v prestolnici in na obali je cena 1,5 evra na kavo zagotovo podcenjena).

Investicija v kavne aparate  torej kmalu postane zelo zanimiva. Četudi je cena kavnega aparata na prvi pogled visoka, se je potrebno zavedati, da je povprečna življenjska doba kavnega aparata zagotovo vsaj pet let (večina jih ustrezno deluje tudi do deset let). V petih letih boste za kavo po prej omenjeni ceni zapravili 1.800 evrov, kavni aparat z vrhunsko opremo pa vam je na voljo že za okoli 100 evrov. Dodaten strošek bodo predstavljale še kapsule, vendar bo končna cena še vedno bistveno nižja od cene, ki bi jo porabili za obisk kavarne.